2017. február 10., péntek

Melyik vallás a "jó"? Egy Igazság · Számos Dal

Egy Igazság · Számos Dal

Habár a lényeget nemes egyszerűséggel adja át a kép, azért fűznék hozzá néhány gondolatot...
Minden vallásnak, bár különböző tanítói, módszerei és szertartásai (stb...) vannak, EGY a lényege. Mi lehet az, amit különböző mesterek számos "dallal" próbáltak már nekünk átadni?  
A válasz nem is olyan bonyolult:
Mindnek esszenciális összetevője a szeretet és az abból származó megnyilvánulások, mint: becsületesség, alázatosság, nyugodtság stb. Az előadásmód, a történetek és az elvek, bár mind másképp nyilvánulnak meg egy-egy hit nézetében, pont ez bennük a gyönyörű. Az ember több választási lehetőséget kap és maga döntheti el, melyik szolgálja igazán az ő értékeit és mely az, ami hozzá a legközelebb áll, építheti őt és kezdhet bele saját megtapasztalásába.


Nincs rossz vagy téves választás, bár eltorzult eszméket követni egészségtelen lelki és szellemi állapotra utal. Gondolok itt arra, hogy mások vagy önmagunk sanyargatása és bántalmazása nem az alaptermészetünk része. (Bár nyilvánvalóan ennek létezésétől fogva az ilyen eszmerendszerek is szolgálnak valamit a világban, s majd eltűnnek, ha már nincs szükség rájuk). 
Értékeim szerint mindegy milyen vallási nézeteket vall az illető, elkötelezettsége a saját hite felé tiszteletreméltó és bízom benne, hogy a megfelelő választást hozta önmaga fejlődése számára. 
Jó magam minden vallást tisztelek, s ha lehet mindnek része vagyok, mégis egyiknek se. Magam építem fel a saját hitem: hasznosítom a különböző vallások tanait és hozzá teszem a saját megtapasztalásaim, felismeréseim. Ahány arc, annyi út. 
.

_____________________________________________________

Emberek Istenről: 

"Minél többet tudsz, annál kevesebbet értesz." -  Lao-Tzu

"Istennek nincs vallása." - Gandhi

"Gondolkodás útján nem lehet bizonyítani Isten létezését." - Kant

"Ne higgyétek, hogy Isten egy szakállas öregember. Lehet akár nő is, vagy kínai." - Lori Lansens

"Végtelenül könnyebb az elefántnak a patkány úszónadrágjába bújni, mint Istennek beleférnie a tudósok által róla alkotott elképzelésbe." - Anthony de Mello

"Isten is csak egy másik művész. Kitalálta a zsiráfot, az elefántot és a macskát. Nincs igazi stílusa. Megpróbál kitalálni ezt- azt." - Pablo Picasso

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése