2017. február 13., hétfő

Melegek Koreában (+16)

Első sorban a készülő könyvem miatt kezdtem kutakodni ebben a témában, de arra gondoltam megosztom a szerzett tudást, hisz érdekes dolgokat találtam ez ügyben.


  Korea egy elég konzervatív ország, főleg, ha a szexualitásról van szó. Igaz ez az idol világban cseppet sem látszik, hiszen minden lánykának kinn van a fél feneke, mini shortokban rohangálnak stb... Ám csak alig pár éve kezdtek el beszélni a szexről nyíltabban is. Régebben a gyerekek azt se tudták, hogy az ellenkező nemnek mije van a nadrágja vagy szoknyája alatt és csak a kérdéses időpontban szembesültek vele. 
 Mivel a szex ennyire tabu témának számított, a homoszexualitás náluk nem hogy szóba sem jött, de nem is létezett, mint fogalom egy jó ideig. Nem vették figyelembe, úgy tekintettek rá, mintha nem lenne. Fejlődő ország lévén és a nyugat behatására azonban manapság ennyire azért már nem durva a helyzet. Szép lassan beszivárgott a köztudatba, hogy léteznek emberek, akik az ellenkező nemhez vonzódnak, de ez cseppet sem lett rutinosan elfogadott tényező, sőt egy ideig még büntetendő is volt. Tilos volt két férfinek, vagy nőnek szexuális kapcsolatot teremtenie, különben megbüntették őket.

És most nézzük Korea felszólalkozó alakjait ez ügyben a sztárvilágból.
Ők voltak azok, akik felmertek szólalni és ők álltak ki a hozzájuk hasonlók jogaiért:

Harisu. Ő egy műsorban a transzneműek világáról beszélt. A közönség jól fogadta és értelmesen beszélt a témáról. Eredetileg férfi volt, nővé operáltatta magát.



 A következő Kim Jho Gwangsoo. filmrendező. Mikor bejelentette, hogy vele azonos neműhöz fog férjhez menni, egész Koreának elállt a szava. Nagy port kavart vele. Rengetegen tiltakoztak.

(Balra Kim Jho Gwangsoo és párja)

Hong SeokCheon színész. Mikor bejelentette, hogy meleg kitiltották a tv-kből, hogy nehogy rossz hatással legyen az őt nézőkre.

(Az exo volt tagjával selcázik, Tao-val (balra), Hong SeokCheon (jobbra))

 Na és hogyan állnak az emberek manapság a témához?

A youtubon CharlyCheer néven regisztrált afro lány video blogger és bizony van egy koreai BARÁTNŐJE! Barátnő alatt úgy értem csaja, mivel leszbikus. 1 éve közzétett videoja által betekintést nyerhetünk egy meleg büszkeség napba Seoulban. A videoban mindent látni, de azért írok róla: Rendőri felügyelet mindenhol, (bár ez nem újdonság). A rendezvényen kívül tiltakozók, főként keresztények, akik képesek ott ülni egész nap és kereszténydalokat énekelni. Azt is láthatjuk amint egy nagypapa bottal a kezében ki akar feküdni az útra, így akar tiltakozni a büszkeség nap ellen. Érdemes még megfigyelni, hogy a rendezvényen belül rengeteg külföldit láthatunk, túlzással, de ők többen voltak, mint a koreaiak maguk.
A video:


A következő video viszont már 2015-ben lett közzétéve és koreaiakat kérdeznek arról, mit szólnak a melegekhez. Második körben megkérdezik, hogy megbüntetnék e a gyerekük, ha meleg lenne. A többség egyértelműen azt válaszolta, hogy igen, megbüntetné, mert nem helyénvaló.



Glenn GoGo, ugyancsak youtube video blogger. Felvállalta, hogy meleg és nyíltan beszél személyes tapasztalatairól. Elmondja, hogy koreaival még nem igazán volt komoly kapcsolata, mert vagy szégyellte őt párja a szülei előtt és sosem mutatta be, a barátaik előtt meg barátként viselkedett vele, vagy csak egy éjszakás kalandra kellett, mert egyébként a férfi nem akarta felvállalni, hogy meleg és nőt tervezett elvenni és családot alapítani. Sok csalódás érte, ugyan akkor megérti, hogy a koreaiak miért nem vállalják fel melegségük, hisz egy ilyen vallomás akár a családból kitagadás és a munkahelyekről való elutasítást is maga után vonhatja, nem beszélve arról, hogy a barátaid is megszűntehetik veled a kapcsolatot és akár meg is verhetnek.


A világban még rengeteg helyen állnak hadilábon a melegekkel, Koreai az egyik a sok közül. Japánban egy kicsivel jobb a helyzet, ott már többen merik felvállalni identitásuk. Amerika a legelfogadóbb ezzel kapcsolatban.

1 megjegyzés: