2017. február 13., hétfő

Blood Sweat & Tears avagy: A Bangtan Kód 1.rész

Amikor kijött az I Need You, arra gondoltam, vagy inkább éreztem, hogy ennél tökéletesebb dal nem is születhetett volna számomra ezen a világon

... de ekkor...

Kijött a legújabb album és "dkjhhdihffh..."
 Szóval úgy voltam vele, hogy:
Ez igen, elismerésem.

Minden alkalommal, amikor megnézek egy új Bangtan klipet, úgy érzem magam, mintha DA VINCI kódot fejtegetnék. Igazság szerint nem is szánnám rá magam megírni ezt, ha nem találnám fontosnak azt, amit át akarnak adni a "kódok".

Mi történik itt megint?

  A naivitással néző egyének, vagy csak a laikusok soha nem láthatnak többet egy sima, múltszázadban játszódó, díszes klipnél, amiben kicsípett fiúcskák táncikálnak. Természetesen nem látnak rosszul, ez valóban így van, csakhogy a "borítóról ítélni" elég közhelyes dolog.

Olvassunk bele a könyvbe!

  A klipet megelőzően 7 rövidebb, egyénre szabott történet jött ki, követve egymást. Ezek a kis történetek, mint egy ízelítőkként szolgáltak a fanoknak, néhány másodpercre hallhattuk bennük az album dalait. És akkor most tekintsünk vissza kicsit...
____________________________________________________
Visszatekintés az előzményekre röviden... (zárójeles rész)
 A korszak és a történet kezdetét az I need You nyitja, ahol a fiúk mind tudattalanul megismerkednek a fájdalommal. Tehát ez még nem egy tudatos találkozás. Megtörténnek velük az események, de tehetetlenül állnak előtte, mert fiatalok, nem tudják kezelni és elfojtják magukban az érzéseiket. Ezt követi a Butterfly (prólogus), amiben, mint a pillangók, "újjá akarnak születni". Ahogy az élet elsodorta őket egymástól, majd közben függőségekbe, káros dolgokba menekülnek meg stb... rájönnek, hogy ezek nem megoldások. Új lappal akarnak kezdeni. Run: A "futás", azaz a múlt elől való menekülés. Bármennyire is próbálnak új életet kezdeni, a múlt minden helyen megjelenik és ez nehézzé teszi az újjászületést. Young Forever (epilógus): Ez is egy szimbolikus klip. A fiúk az élet bonyolult és döntésekkel teli labirintusában bolyognak, keresve a kiutat, a megoldást. Jelképezi, hogy a bonyodalmak miként vezetik el őket egymáshoz és ki a szabadság felé. A "Fire", mint egy megpihenésként szolgál. Végig a belső világuk, a gondolataik, a történeteik játszottak szerepet és ez egy kitérő a külső világukba, amit a néző is láthat belőlük. Egyszerűsítve: a fiatalokat.
_____________________________________________________


Vér, verejték és könnyek... 
A fiatalság ára, a múlt következményei.

 Mint már említettem 7 egyéni videót kaptunk. Ez azt jelenti, hogy betekintést nyerünk mind a 7 fiatal egyéni világába. Míg az I need You-ban tudattalan volt a találkozás a fájdalommal és annak sémáival, itt már tudatos. Míg a Run-ban menekülnek a múltjuk elől, itt már tisztában vannak a múltukkal és beleépítették ezeket az Ő saját egyéni világukba, amit a klipekben láthatunk megjelenni. A világuk közös, így mind a 7 videó egybefügg a másikkal és nem érthetjük meg csak egyet megnézve, mert mind a hét történetet és szemszöget ismernünk kell, hogy értsük a dolgokat. Ez egyébként azért zseniális, mert nem tudatosan sajnos, de rávezet arra, hogy az emberek megértsék, soha nem csak egy álláspontból kell szemlélnünk a dolgokat. Ha önkényesen csak egy nézőpontból nézzük a dolgokat, más szempontjait hanyagolva, sosem rakhatjuk össze a képet.

Az Önismeretről is szó vanmivel egyénileg, külön-külön is felfedezik Önmaguk, szembesülnek a saját világukkal, amit alkottak és szembenéznek vele bármilyen sötét is. Boy meets Evil, a nyitódal címe az albumon. A fiú találkozik a saját elborult énjével, a rosszabbik felével. BeginJungkook dala. Akkor kezdte el megismerni Önmaga igaz természetét, amikor találkozott a fiúkkal. A LieJimin szóloja. Mintegy önmagát kapta hazugságon és ezt bűnének tekinti. Hazudott magának.


És akkor BANGTAN KÓD 3, 2, 1...

 StigmaV része... és tulajdonképpen ez külön részt érdemel, mert a stigma szó Jézussal együtt említendő, a keresztre feszítésekor szerzett sebei-re utal... A szó jelentése latinul "jegy", de megbélyegzettként is értetendő. V egy "megbélyegzett" személy. Az ő része azt hivatott bemutatni, hogy számára nincs segítség, mert ölt. Illetve ezt a kérdést feszegeti. Ezért is a telefonfülke, ami V és Rap Monster részénél is megjelenik. Rap Monster nem tud válaszolni V hívására, mert a fülke le van lakatolva. Nem tud segíteni még a barátja sem az ő helyzetén. A fő dalban (Blood Sweat & Tears) V fekete szárnyakat kap, ami a bukott angyalt, vagy Lucifert jelzi, a személyt, akinek a pokolban van a helye.
És valaki tudta értelmezni a kiskutyát? 
A klipben megjelenik egy fehér kiskutya is, mint az "ártatlan" lélek, aki elfogadja a "bűnös" embert. Ketté válik a test és lélek. Ám míg a testet bebörtönözik, addig a lélek mindig szabad marad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése