2017. február 11., szombat

Anime - What?

Mi az az  a n i m e
 Az angol animation szóból ered - ez a japán változata a szónak - és egészen a kisgyerekektől a felnőtteken át az idősekig mindenkit célba vesz a témáival. Többségében a japán képregények, az az a manga történéseit animálják meg bennük, de persze van olyan is, amiből nincs manga, csak anime.
Igaz: Habár kétségtelen, hogy van egy két katasztrofális, agyzsibbasztó, beteg és éretlen téma (meg rajongó), ez semmiképp sem az alapja. 

Meséről van-e szó? 
Őőő...

Az tuti, hogy megvan rajzolva, de a tartalom attól függ, hogy kihez szól. Japánban természetes, hogy gyerekkorodtól kezdve akár életed végéig nézed őket. 

És hogy miért érdemes egy európainak is foglalkozni vele?
Az anime egyfajta sajátos, egyéni gondolkodás módot és világot ad át és több lehetetlen nézőpontból is rávilágít a világra, vagy a körülöttünk lévő dolgokra/helyzetekre. Amíg európában többségében a filmek mindig a jó karakter szemszögéből mutatják be a dolgokat vagy csak egy szemszögből, az anime többször is megvizsgálja a jó és rossz kérdését és sokszor nem foglal állást, hanem hagyja, hogy a néző ítélje meg a helyzetet, illetve több nézőpontba is bele enged látni. Ezekhez az animációs filmekhez tehát - gondolom - nyitottnak kell lenni. (Mert nem mindenki tudja feldolgozni, amikor az alig 16-nak tűnő kislányok gépfegyverrel rohangálnak egy száll bugyiban és melltartóban.)


Ugyan akkor azonban vannak könnyen emészthető animék is, amik a mai világunk problémáival foglalkoznak és könnyedén azonosulni tudunk bennük egy-egy karakter élethelyzetével, vagy érzéseivel.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése