2017. február 13., hétfő

BTS: Butterfly, a prológus - MV elemző

Mielőtt belekezdenék bármibe is, fontos tisztázni a PILLANGÓ (Butterfly) szimbólum jelentését:

"A pillangó szó ógörögül így hangzik: pszükhé. Ami azt is jelenti: lélek. Pillangó és lélek tehát a nyelvi szimbólumok szintjén egy és ugyanaz. A pillangó törékeny, rebbenő, megfoghatatlan – ahogy a lélek maga. A pillangó történetében ott van a lélek fejlődésének története is. A pillangó a lélek fejlődését, és a halálból kialakuló életet jelképezi. A japánoknál ő a változékonyság szimbóluma. A kínaiak szerint hallhatatlanságot jelent. Ha a pillangó felbukkan az életedben, akkor a benned rejlő erőforrásra, és a fejlődésed következő, előtted álló fokára hívja fel a figyelmet. A pillangó sokszor a halál és elmúlás szimbóluma is. A pillangók vonzódása a fényhez, tűzhöz pedig a megtisztulás iránt vágyakozó lélek halhatatlanságát szimbolizálja."


Na és most... *sóhajt* Nem is tudom, hogyan kéne belekezdenem. Az I Need You megjelenésénél darabokra szaggatták az ember lelkét és hihetetlen érzéseket váltottak ki belőlünk. Az, ahogy az egész ki lett találva és megkomponálva, ahogyan a zene minden egyes részlete illik a jelenetekhez és az érzésekhez, amik közben érnek bennünket... Hihetetlen a fiúk önkifejezési módszere, amilyen művészien élik meg az életet és amilyen tökéletességgel kifejeznek egy érzést.
És akkor jön a BUTTERFLY. Tudom, megkésve írom le ezeket, de most jutottam el odáig, hogy összeszedjem ezzel kapcsolatban a gondolataim.
Aki megnézi a prológust, (ami alatt a Butterfly is szól) laikusan azt gondolhatja, nem áll többől a video, mint művészi jelenetekből, amiket szépen összevágtak, hogy hatást gyakoroljanak az érzéseinkre. (Sokan az I Need You-nál is ezt gondolták.) Azonban természetesen megint rengeteget mesél el nekünk a klip, ha megértjük, ha nem.
Amiről itt szó van, az már az I Need You után történik. V megöli azt a férfit, aki bántalmazza az édesanyját, aztán magába zuhan az esemény után és sír. Felhív a barátai közül egy személyt és halljuk, hogy azt mondja: "hiányzól". Itt már engednek valamit sejtetni.
Ezek után elmegy egy elhagyatott medencéhez, ahol hirtelen megjelennek a barátai. A halott barátai! Merthogy mindenki csak szellemként van jelen, mivel az I Need You-ban láthattuk, hogy ki hogyan hal meg. Kivéve Jint, aki még él! Ő ezért is jelenik meg külön. Ő jelen van még V mellett és kamerázza a dolgokat. Az egész történet lényegében V öngyilkosságáról szól és Jin magányáról.
Amikor V a magasból leugrik az óceánba, az valójában csak egy metafora, mert a valóságban nem onnan ugrik le.
A valóságban ő még mindig ott van annál az elhagyatott medencénél.
Látszólag a fiúk is ott vannak, de valójában csak Jin az, aki még él, ennek ellenére mindketten látják a többieket. 
Végül V az elhagyatott medencénél lesz öngyilkos a többiek buzdítására, mert azt akarják, hogy ő is velük legyen. Valójában nem az óceánba ugrik bele a legvégén, hanem a betonon landol.
Ezért van, hogy mikor a végén Jin megnézi a képet, amit még együtt csináltak elvileg, csak ő egyedül van jelen a képen. Mindenki halott.

És amikor erre az ember rájön, akkor BUMMM! 
Nem utolsó sorban, szerintem az I Need You dalszövege, a Butterfly-é és a Run-né is róluk szól, a BTS-ről, egymáshoz írták és a barátságuk erejét írják le bennük. Szerintem szó sincs szerelemről, vagy bármi ilyesmiről, egyszerűen csak szerelmes szövegnek "álcázták", hogy jobban menjen és eladható legyen, mivel manapság ez a legnépszerűbb téma és ha nem a szerelemről énekelsz akkor már nem is érdekes a dalod. Szóval személyes véleményem szerint valami ilyesmi lehet a háttérben, mivel az összes klip meg a barátságukról szól és az egymás iránti szeretetükről és nem jelenik meg benne semmiféle lány.

Itt megnézheted a prológust újra->

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése