2017. február 13., hétfő

K-pop gyors talpaló 1. rész: Kiből lesz idol?

START
Először is k-pop-ban nem sima sztárok vannak, hanem idolok. Az idolok több funkciósak: példaképek, éneklésen kívül táncolnak is, és műsorokban szórakoztatják a rajongókat.
Ha idol szeretnél lenni és be kerülni a k pop világába, akkor nem csak jó hangod kell, hogy legyen, de jól is kell kinézned, egyedi személyiséggel kell rendelkezned, valamint táncolnod is tudni kell és lehetőleg legyél fiatal és friss. (Kivéve, ha egy hatalmas nagy arc vagy és egyedi a stílusod, mint pl: PSY-nek.)
Ha nem nézel ki jól? Irány a plasztikai műtét, amit mielőtt színpadra kerülnél a cég fizet. Ha nem táncolsz rendesen? Semmi gond, pont erre valóak a gyakornoki évek. Egyedül a személyiségeden nem tudnak segíteni, de neked szerencsére kiváló. Hát akkor hova is kell jelentkezni? Az egyik Entertainmentbe, ami külön főként azzal foglalkozik, hogy színészeket és énekeseket gyárt és ad el a piacon. Az ilyen entertainmentekből rengeteg van manapság, így lehet válogatni, hogy hova mész, de legérdemesebb a BIG 3 egyikét választani, mert ők a leghíresebbek és legbefolyásosabbak. 
Első az SM Entertainment, ami híres arról, hogy kutyául bánik az idoljaival. Rengetegen indítottak már pert ellene és többen szálltak már ki, vagy akartak. Még is az ő kezük alatt vannak a leghíresebb bandák. Pl: Shinee, EXO, DBSK. (A DBSK sajnos épp az SM keménységbe miatt szétbomlott) Szóval lépjünk is tovább, mert ide nem érdemes jelentkezni.
A második helyen a top listán a YG Entertainment.  Tulajdonképpen csak egy fokkal jobb az SM-től, de még mindig nem a legjobb. Viszont híres bandái közé tartozik a Big Bang és a 2ne1. A harmadik helyen a JYP Entertainment van, ami jóval barátságosabb és elvileg családként kezelik egymást, szóval felvételizünk ide.
Merthogy ide jelentkezni kell. Először be kell küldened egy demófelvételt, amint énekelsz. Ha tetszett nekik, akkor visszahívnak. Mi van, ha visszahívnak? Megkezdheted gyakornoki éveidet, ugyan is az, hogy tetszettél nekik még nem a biztos a siker és reflektorfénybe kerülés. Minimum két évig gyakornoknak kell lenned, de több év is lehet. Ráadásul be kell költöznöd a cég egyik kollégiumába, ha messze laksz tőle. Következő kérdés: Mit is kell csinálni a cégnél, mint gyakornok? Amit éppen a főnök mond. Vigyél neki kávét, moss ruhát, vidd ki a szemetet és a stb...

Ezt úgy nevezik pre debut, azaz a debütálás előtti korszak, amikor a gyakornoki éveidet töltöd. 

            G-Dragon pre debut fotó                                                  G-Dragon 2014.



Tehát gyakornokok vagyunk az egyik Entertainmentnél. Letelt a több évünk, amit végig izzadtunk és szolgáltunk. Mi jön most? Miután a gyakornoki évei leteltek az illetőnek, beválogatják őt egy a cég szerint személyiségileg éppen odaillő csapatba, majd megkezdődnek az előkészületek. Az összeválogatott csapat kap egy egyéni bandanevet és a tagok külön-külön stage, azaz színpadi nevet, így a rajongók számára egyszerűbb lesz megjegyezni őket és menőbb is. Továbbra is cég kollégiumában laknak, ahogy a gyakornoki évek alatt, csak most már a csapattal. Ezeket a lakóhelyeket általában dorm-nak nevezik. A banda tagoknak együtt kell lakniuk egy kis lakásban, így megszűnik a magánszféra és kezdődhet a nyomorgás. Van olyan banda, amit bomladozó házban lakattak és amíg nem váltak híresebbé ott kellett lakniuk.

(Bangtan Boys dorm)

Na, de megismerkedtünk és összeszoktunk a csapatunkkal, van már stílusunk és koncepciónk jöhet a debütálás az egyik debutáló szinpadon (debut stage). Most már TALÁN lehetünk sikeres idolok.

14 megjegyzés:

  1. Ez nekem nagyon segített köszönöm szépen. Pont én is idol akarok de nem biztos hogy sikerül, jól tudok táncolni és hamar megtanulom de nem tudom hogy mondhatom magamat szépnek... Akkor majd a JYP nél fogok jelentkezni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nagyon szeretnék idol leni mert ez már régi álmom szép vagyok tudok táncolni is de énekel ni is tudok de nem ojan jo de remélem lehet rajta fejleszteni

      Törlés
  2. És mi van akkor, ha nem tudok koreaiul? Az baj?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tanulj meg! Nem baj ha nem tökéletes! Járj magán tanárhoz, semmi sincs veszve!

      Törlés
    2. Nem baj majd idővel menni fog az angol is nagyon jó ha azt tudsz akkor gyorsan tanulnod a koreait amúgy ott külön fogsz járni oktatásra semmi gond

      Törlés
  3. Köszönöm! Ez sokat segített! 12 éves vágyok, és a családom támogat benne hogy 15 évesen Koreába menjek gyakornokként. A tánc megy a legjobban, de tudok énekelni, hiszen ének iskolába is jártam, illetve tudok rappelni, szép vagyok, és van színpadi jelenlétem, stb. Minden megvan bennem ahhoz hogy K-pop-idol legyek. A JYP-nél vagy a YG-nél fogok próbálkozni három év múlva. Ha ott nem jön össze, már pedig össze fog! Akkor ott van a többi. Mindenkinek kitartást, és sok sikert!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja és utóirat! Tudok koreaiul, hiszen a szüleim támogatásával magántanárhoz járok.

      Törlés
    2. Veled vagyok 11 éves vagyok de még kicsi és kevés olyan embert vettek fel aki nem ázsiai de ott van egy német Alex k pop is p híres minden álmom csak kelrek sikerüljön és az én szüleim is támogatnak hogy 15 évesen go korea

      Törlés
  4. Én interneten tanulók de én is megyek majd
    Hozzá teszem megpróbálnak segíteni nekem ebben

    VálaszTörlés
  5. És elküldöm az jelentkezést akkor majd hogyan tovább? Hogyan küldhet el a dalt?

    VálaszTörlés
  6. És az nem baj húgy az yg nál leszek nehéz ott milyen?

    VálaszTörlés
  7. És mindegy hogy mit éneklünk a demó felvételen?

    VálaszTörlés