2017. február 10., péntek

Korea - Seoul - Az öngyilkosok hídja

 A világ egyik legszínesebb nagyvárosa soha nem aprózza el. Állandóan igyekszik valami izgalmasat és egyedit tervezni, hogy feldobja a maga amúgy is modern és elképesztő arculatát. Igen... Seoulról van szó, mely több lenyűgöző építménnyel is büszkélkedhet és ennek természetesen részei a hidak is.

A kerületeket összekapcsoló csodák:

 A várost átszelő és ezért kettéválasztó Han folyón több hidat is felhúztak, azon igyekezve, hogy egy kicsit másabb legyen, mint a többi. Példának okáért ott van az Olympic híd, melyet 1985-ben kezdtek el építeni, de egészen 1990-ig nem fejeztek be, mert az '88-as Olimpiai Bajnokság idején az építkezés alatt összeomlott a híd.

(Olympic híd)

További két jelentős példa még a Banpo és Banghwa híd. Az előbbi az egyik szó szerinti legszínesebb hídja a városnak. Az építmény oldalaiból lehulló vízesés - mely nem mellesleg a világ leghosszabb híd vízesése - több színes reflektorral is megvilágított, innen ered a másik neve, a szivárvány híd. Az utóbbi, Banghwa híd pedig a Han folyó leghosszabb hídja, mely része az Incheon Nemzetközi Reptér gyorsforgalmának.

 (Banpo híd)

(Banghwa híd)

Ám ezek között a hidak között is akad, amelyik nem épp az elsöprő látvány igényével épült fel, hanem inkább csak a funkcióját betöltendő szándékkal. Ilyen az 1970-ben épült, ma már Mapo-nak nevezett híd is (1984-ig Seoul hídként hívták), mely csak egy közönséges építmény lenne, ha nem lengné körbe a halál fekete aurája.

A híd, mely látta az emberek utolsó pillanatait...

 Az építmény a Mapo és a Yeongdeungpo kerületét csatolja össze. A 2007 és 2012 között összegyűjtött információk szerint a leghíresebb hely az öngyilkosok körében. Ez úgy értetendő, hogy valamiért sok, az életét többé el nem viselő személy, döntött úgy, hogy ezt a hidat választja utolsó célpontjaként. Több, mint 100 halál eset van bejegyezve a 2 év között. A hidat épp ezért "A halál hídja"-ként is emlegetik.
 Seoulban amúgy is magas az öngyilkosok arányának száma és "népszerű" a hídról való leugrás, mint életet kioltó módszer. Hogy miért pont ez a híd vonzza a legtöbb jelöltet ide, arra nincs magyarázat. Minden esetre a koreaiak nem ültek tétlen a rémisztő statisztikai adatok után. Gondolkozni kezdtek, hogyan tudnák orvosolni a problémát, a híd pedig ezekre a segítő gondolatokra "beszélni kezdtek" a rajta sétálókhoz. A fehér korlátok este egyszer csak kigyúlnak és ott van rajta egy szöveg, vagy egy kérdés, ami gondolkodtatóba ejti az embereket, akiknek épp azon jár az eszük, hogy feladják az életüket. Lentebb láthattok a korlátokról néhány képet.

(*Szöveg: Hogy vagy?
Mi aggaszt?)

(A legjobb pillanat az életedben még csak most jönnek)

(Menj és nézd meg azt a személyt, aki hiányzik)

(Ettél már?)

Azonban nem csak szövegek, de az emberben pozitív hatást, kellemes érzéseket kiváltó képek is megjelennek a korlátokon, emlékeztetve a kétségbeesetteket az élet egyszerű, örömteli pillanataira, amik számukra is eljöhetnek még attól, hogy most épp krízis helyzetben vannak. A hídon még segélytelefonok is elérhetőek, melyeket 24 órában használatba lehet venni, ha szükség lenne rá. 

(Képek a korláton)

(Az életmentő telefon)

A hídon szobrot is találhatunk, melyet a Samsung cége ajándékozott. Egy idősebb férfit ábrázol, aki támogat egy fiatalabb, depresszióban szenvedő fiút. A szobor az "Élet hídja" project része.

(A szobor)

Egyéb érdekességek...

A híd egyébként megjelenik a School 2013 című sorozatban is, ahol az egyik szereplő véget akar vetni életének és e célból pont a Mapo-t választja. Illetve egy koreai rappert egy dal erejéig is megihletett, "Song to Listen Before Killing Yourself" címen, vagy magyarul "Egy dal, amit hallgass meg mielőtt megölnéd magad". A 2014-es klip egy olyan ember szemszögén megy végig, aki elvesztette az élni akarását és lassan elsétál a Mapo hídhoz, ott pedig láthatjuk, hogy mennyiféle segítséget nyújt a híd. Nem csak a feliratok, de egy segély telefon is ott van, amit felhívhatsz, ha baj van.



Egy véletlen öngyilkosság?

Utolsóként pedig egy "véletlenszerű" halál esetről írnék, melyben egy férfijogi aktivista, Sung Jae Ki fel akarta hívni a figyelmet a férfiakkal szembeni diszkriminációra, mindezt úgy, hogy plakáton hirdette, hogy le fog ugrani a Mapo hídról. Meg is tette, csak hogy ebbe belehalt. A holtteste 1 hónappal később került csak elő.

(Sung Jae Ki plakát)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése